Bästa ATV:n 2022 – Redskapet du måste ha för storviltsjakten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Succén med ATV-maskinerna verkar inte avta, utan snarare öka! Fyrhjulingen har blivit oerhört populär bland jägare. För jägaren är den perfekt att dra älg och ta sig fram i skogen med.

Populariteten har spridit sig till många som ägnar sig åt naturbruk av något slag; allt från yrkesfiskare till renskötare kör gärna med en fyrhjuling. Har man hållit på länge i skogen och känner att kroppen inte är vad den alltid har varit längre är fyrhjulingen helt enkelt perfekt.

Det är otroligt enkelt att smidigt och snabbt koppla älgen till en vinsch kopplad på fyrhjulingen, dra upp den på en vagn, och sedan i lugn och ro köra hem älgen.

Jaktlag som bär älg med dragmesar eller dragselar sparar oerhört mycket energi och jobb på att bara kunna köra älgen raka vägen hem utan att oroa sig för någonting.

Dessutom slipper älgen dras över stock och sten och bli full med grus och skräp innan det är dags att stycka den. Så att kunna hantera älgen med fyrhjuling gör jakten till en helt annan helhetsupplevelse.

ATV-maskinen är också perfekt att ha när du bygger ett älgtorn. Du kan helt enkelt bygga i delar hemma och sedan köra upp tornet med fyrhjulingen. Du slipper släpa allt virke och verktyg med dig ända ut. Hur smidigt som helst!

När det gäller viltvård är fyrhjulingen också perfekt och det har viltvårdare fått upp ögonen för. Med en ATV är det bara att lasta på röjsågen och köra ut saltstenar utan några problem överhuvudtaget.

Behövs en viltåker göras kan man haka på en särskild plog och spridare som man monterar bak på fyrhjulingen. ATV:n är dessutom en maskin som du kan ha till så otroligt mycket annat än just vid jakttillfällena.

Den är perfekt att köra hem ved med och också perfekt att lasta timmer med. När man studerar katalogerna med extra utrustning till ATV-maskinerna blir man verkligen imponerad av uppfinningsrikedomen bland tillverkarna.

Du kan till och med skaffa band till hjulen och du har en snöskoter av en kaliber av sällan skådat slag. En ATV-maskin är inte tillåten att köra på landsväg och den har nummerskylten fram.

Det är också viktigt att tänka på säkerheten när man kör en sådan här stark maskin; olyckan kan nämligen lätt vara framme!

När det gäller körning i terräng och förbud på privat mark kan man sätta sig in i regelverket kring detta på ATV-leverantörernas förenings hemsida. Där finns all information om lagstiftning och vilka regelverk som gäller.

Vår premiumfavorit blev Viarelli Agrezza ATV 250cc som följdes av ATV X-Pro Worker 150cc med Drag i mellanklassen. Budgetalternativet blev ATV X-Pro Worker 90cc.

Vi har en specialare med Viarelli Hunter ATV 150cc. Missa inte dom och de andra alternativen för att hitta ATV:n som kommer underlätta din jakt!

Premium: Viarelli Agrezza ATV 250cc

Vill du ha ett kraftpaket att frakta hem dina byten med? Inget mera släpande och bärande av tunga älgkroppar som dessutom far illa av att släppas över markerna.

Med den här maskinen kan du helt enkelt montera på last och vinsch och hantera ditt jaktbyte som om det vore att lasta ved.


Mellan: ATV X-Pro Worker 150cc

En så fantastiskt prisvärd maskin att vi knappt vet var vi ska börja! För mindre än cirka 13.000 kronor får du en riktig arbetare som tål tuffa tag i skogen och som dessutom har stor driftsäkerhet tack vare både el och kickstart.


Budget: ATV X-Pro Worker 90cc

ATV X-Pro Worker är en budgetprodukt endast på priset! För övrigt har du en fantastisk maskin att arbeta i skogen med och du får verkligen oerhört mycket pengar även om det givetvis inte är samma prestanda som premiumvinnaren.

Längre ner i artikeln kan du läsa mer om detaljerna kring maskinen. Det här är verkligen en ATV-maskin att titta närmare på om du vill ha en bra fyrhjuling trots att du har en begränsad budget.


Special: Viarelli Hunter ATV 150cc

Med sin svarta färg i kombination med rejält orangea detaljer har du här en maskin som ger dig precis det som du ser framför dig.

Du har en extremt kraftfull ATV-maskin som du kan jobba med i skogen under de mest extrema förhållanden. Viarelli har satsat otroligt mycket resurser på att ta fram den här maskinen som ger dig extra mycket kapacitet under jakten.

Varför ska du lita på oss?

Inför att vi gjorde den här sammanställningen har vi läst på ett antal tester och produktfakta om varje maskin, plus att vi har intervjuat ägare av dem för att få en komplett bild av hur de fungerar i praktiken. Det hela baserar sig alltid på ett gediget researcharbete.

Vem behöver en ATV?

Du som jagar storvilt kan ha enormt mycket glädje av sån här apparat. Om du har blivit lite till åren och inte orkar lika mycket längre kan du ha mycket större frihet i skogen genom att köra en ATV.

Den fungerar givetvis för alla som vill ha det lite bekvämare eller helt enkelt inte vill slita ut sig totalt genom att släpa älg genom skogen. Dessutom har du otrolig nytta av den utöver jakten om du är markägare.

Du kan dra stockar, hämta ved, ta dig snabbt fram i svår terräng om du behöver ta dig till något specifikt område. Och tillverkarna har ägnat fantastiskt stor tid åt att ta fram tillbehör som gör att du till och med kan ploga eller så med en.

Hur kom vi fram till vilka ATV-maskiner vi skulle testa?

Eftersom de här fyrhjulingarna har blivit så enormt populära de senaste åren var det inte heller svårt att hitta information om den.

Vi kunde genom recensioner och redan utförda tester samt intervjuer med ATV-ägare få en mycket bra samlad bild av hur kvaliteten såg ut på många olika maskiner. För information om prestanda har vi helt enkelt läst tillverkarnas beskrivningar av ATV-maskinerna.

Hur testade vi ATV-maskinerna?

I den här sammanställningen var de så att säga redan testade eftersom vi har baserat den här artikeln på redan utförda tester och kunskaper om produkterna.

Våra favoriter

Premium: Viarelli Agrezza ATV 250cc

Viarelli Agrezza ATV 250cc är en extremt kraftfull fyrhjuling som har en luftkyld encylindrig bensinmotor i fyrtakt. Den här maskinen levererar verkligt mycket kraft och det krävs också att du kan hantera kraften.

Så kom ihåg att köra in den ordentligt innan du ger dig ut i skogen med den. Avgasröret ger ett mäktigt ljud ifrån sig, men är ändå tillräckligt dämpat för att inte störa folk i omgivningen.

Ett effektivt värmeskydd finns som skyddar dina ben från hetta från avgasröret. Du startar maskinen väldigt enkelt genom en simpel knapptryckning.

Viarelli Agrezza har en manuell växellåda och du har fyra växlar och en bakväxel. Eftersom du växlar med foten har du alltid full kontroll över själva körningen när du kör fram i terrängen.

Det här är helt enkelt en ATV-maskin som inte lämnar något att önska! Nypris för Viarelli Agrezza ATV ligger på ungefär 20.000 kronor.


Mellan: ATV X-Pro Worker 150cc

ATV X-Pro Worker 150cc med drag är en riktig tuffing som har automatväxel och som kräver mycket lite underhåll. Det här är definitivt en av marknadens mer konkurrenskraftiga arbetsmaskiner och här har du ett arbetsredskap som inte går av för hackor!

Designen ger ett maskulint och tufft intryck, men samtidigt är den väldigt lättkörd och ligger otroligt bra i terrängen och har en mycket god prestanda.

Här har du en perfekt arbetsmaskin sommar som vinter. Du får en ATV-maskin som du kan jobba med året runt och koppla till det tillbehör du behöver.

Motorn är en fyrtaktare och den har automatisk växellåda samt både elstart och kickstart. Du får därmed mycket större driftsäkerhet, vilket är suveränt om du har den ute i skogen.

Bromsarna är speciellt utvecklade för att ge optimal bromskraft oavsett underlag. Priset är fantastiskt: cirka 12.500 kronor betalar du för ATV X-Pro Worker 150cc.


Budget: ATV X-Pro Worker 90cc

Det är verkligen fantastiskt att kunna presentera en sån här maskin i budgetklassen! Den här storsäljande ATV-maskinen har för varje ny variant som gjorts fått förbättrad säkerhet och mer utrustning har lagts till. Här har du en mycket pålitlig fyrhjuling.

Här har du en 90cc 4-taktsmotor på 7,5 hk. På styret finns en startknapp och du sköter växlingen med en lättåtkomlig växelspak på vänstra sidan. På styret har du en växelindikator där du kan se vilken växel du för tillfället kör i.

Den skiljer sig ganska mycket från fyrhjulingar i samma storleksklass. Här har du en riktig arbetsmaskin med ett lastgaller där bak. Rejäla stötfångare ger skydd av konstruktionen och är extra bra mot stötar i körningar.

Dubbla stötdämpare fram och stötdämpare som är justerbara bak gör att körningen blir behaglig och mjuk även i den mest svåra terräng.


Special: Viarelli Hunter ATV 150cc

Viarelli Hunter har kallats för naturens tuffaste vilddjur av en anledning! Här är en helt ny modell med exklusiva uppdateringar och är en väl lämpad arbets- och nöjesmaskin för dig som har verkliga krav på prestanda.

Du vet att du har en trygg maskin även om du tar dig fram i tuff terräng och utför avancerade arbetsuppgifter men den.

ATV-maskinen har en speciell stötdämpning som är luftassisterad och gör att körningen blir bekväm, även om underlaget är väldigt kuperat.

I maskinen finns en fyrtaktsmotor på 150cc som är särskilt känd för sin driftsäkerhet. Den luftkylda motorn ger rejält med kraft i alla sammanhang, så att du kan klara av branta backar likväl som extremt svår terräng.

Du har låg bränsleförbrukning på 3 liter per 100 km utan last. Avgassystemet är integrerat under sadeln, vilket gör att det är helt skyddat för stenar och uppstickande stockar.

Du får ett härligt  kraftfullt ljud utan att det blir störande för omgivningen - eller för dig själv för den delen.

Våra utmanare

Produkter som utgått

ATV X-Pro Worker 125cc

Här har vi en fantastisk prisvärd ATV som är en av de större modellerna. Den kan utföra ett effektivt arbete åt dig i skogen även om den inte är en av de mest kraftfulla maskinerna.

Motorn är från den internationellt välkända Lonking som anses vara en av de mest pålitliga motortillverkarna i hela världen.


Viarelli Agrezza ATV 125cc

Agrezza har en 4-taktsmotor som är luftkyld, vilket ger en härlig prestanda med ett stabilt bottendrag. Kvalitetsmotorn är slittålig och har fantastiska krafter trots att den inte väger särskilt mycket.

Avgasröret är monterat under sadeln, vilket ger ett snyggt men icke störande ljud. Här har du helt enkelt en lite mer anspråkslös variant av vår premiumvinnare.


Viarelli Agrezza ATV 90cc

Agrezza 90cc är ytterligare en lillebror till det större monstret i premiumklassen och här får du mycket nöje för pengarna. Det kan vi lova! 90cc ger dig tillräckligt stor kraft för att du ska kunna köra i skogen, bara inte terrängen är alltför besvärlig.

ATV:n fungerar perfekt att köra på skogsvägar för att dra hem storvilt med exempelvis. Priset är också mycket sympatiskt; ungefär 11.000 kronor landar den här fantastiska maskinen på.

Frågor och svar

Vad har en ATV-maskin för garanti?

Kontrollera att fyrhjulingen du köper har en rikstäckande garanti från importören. Garantitiden varierar beroende på märken, men vanligtvis ligger den mellan två till fem år.

Garantin omfattar allt utom slitage på däck, bromsbelägg, och glödlampor. För att garantin ska gälla bör du se till att du har servat den så som tillverkarna kräver.

Vad ska jag ha för körkort till en ATV?

Varianterna är lite olika beroende på vilken ATV du har. För en traktorregistrerad ATV krävs att du har A-körkort från 15 år eller B-körkort från 18.

För en terrängregistrerad ATV krävs att du har förarbevis för terränghjuling, vilket kan tas från 16 års ålder. Traktorkort utfärdat innan den 1 januari år 2000 fungerar också för den modellen.

Lämna en kommentar

Missa inte den stora utförsäljningen

Fynda grejer i PN Jakts stora utförsäljning